ODREZAK S TARTUFIMA U UMAKU OD VRGANJA I LISIČARKI

ODREZAK S TARTUFIMA U UMAKU OD VARGANJA I LISIČARKI
ODREZAK S TARTUFIMA U UMAKU OD VARGANJA I LISIČARKI

Potrebne namirnice:

Juneći odrezak

Plemeniti crni tartuf /Tuber melanosporum (ili neki drugi crni tartuf)

Panceta

Borov vrganj/Boletus pinophilus

Bjelkasta lisičica/Cantharellus cibarius

Vrhnje za kuhanje

Maslinovo ulje

Crni papar

Sol

Peršin

Postupak pripreme:

Juneći odrezak narezati na komadiće, malo popapriti i staviti u tavu s maslinovim uljem. Ispeći sa svih strana na način da se zapeče samo tanki sloj izvana (da se zatvore pore kako sokovi ne bi mogli izaći iz mesa). Kad se meso "zapečatilo" sa svih strana, skinuti s vatre. Svaki komad podijeliti na pola, posoliti i u središte staviti kriške tartufa. Zamotati svaki komad pancetom, oblikovati i zavezati debljim koncem kako bi se održao okrugao oblik. Ovako pripremljene odreske poprskati maslinovim uljem i staviti u pećnicu na 200ºC te peći petnaestak-dvadeset minuta. Za to vrijeme u drugu posudu zagrijati maslinovo ulje i staviti vrganje i lisičarke. Lagano pirjati petnaestak minuta dok voda iz gljiva ne ispari. Na kraju dodati sol, papar, peršin i vrhnje za kuhanje. Pirjati još minutu-dvije, promiješati i skinuti s vatre. Odreske izvaditi iz pećnice i ukloniti konac.

Posluživanje:

Poredati odreske na tanjure, s umakom od vrganja i lisičarki i ukrasiti grančicama peršina i ružmarina. Dobar tek!

KOTLETI SA KRUMPIROM I TARTUFIMA

Potrebne namirnice:

Kotleti bez kosti
Plemeniti crni tartuf (Tuber melanosporum) ili neki drugi crni tartuf
Krumpir (veći komadi)
Češnjak
Jaja (samo žumanjak)
Parmezan

Kajmak
Mljeveni papar
Biljno ulje

Maslinovo ulje
Sol

Postupak pripreme:

Priprema: u zdjeli pogodnu za pećnicu, staviti dobru količinu biljnog ulja i malo češnjaka u ljuski. Oguliti krumpir, rezati cijelom dužinom na kriške, posoliti i peći u pećnici na niskoj temperaturi, oko 150 stupnjeva. Kad je krumpir na pola pečen, na njega staviti listiće tartufa. Potom na krumpir i tartufe staviti kotlete bez kosti, posoliti, popapriti i ponovno staviti u pećnicu na 200ºC. Dok se meso i krumpir peku u pećnici (10-15 minuta), u zdjeli razmutiti jaja (samo žumanjak), malo maslinovog ulja, ribane tartufe i sol. Izvaditi zdjelu iz pećnice i brzo žlicom preko mesa preliti razmućena jaja. Na jaja staviti ribanca i vratiti u pećnicu na nekoliko minuta.

Posluživanje:

Servirati dva krumpira s kotletima, staviti žličicu kajmaka i preliti viškom ulja iz zdjele za pečenje, ukrasiti grančicom ružmarina i poslužiti. Dobar tek!


VRGANJI SA FETOM U SLANINI

VARGANJI SA FETOM U SLANINI
VARGANJI SA FETOM U SLANINI

VRGANJI SA FETOM U SLANINI

Potrebne namirnice:

10 vrganja srednje velikih klobuka

100 grama slanine

100 grama sira fete

2 dl ulja

peršin

sol

papar

Postupak pripreme:

Vrganjima odvojiti klobuk. Sitno naribati fetu i njome napuniti klobuke. Omotati tanko izrezanom slaninom. Ulje u tavi treba dobro zagrijati. Vrganje prvo peći s one strane gdje su punjeni. Zatim okrenuti i smanjiti vatru. Peći na laganoj vatri do kraja da sir ne bi iscurio.

Posluživanje:

Popapriti, posuti usitnjenim peršinom i poslužiti. Dobar tek!


DELIKATESNI ŠAMPINJONI S PILETINOM

DELIKATESNI SAMPINJONI S PILETINOM
DELIKATESNI SAMPINJONI S PILETINOM

Potrebne namirnice:

200 grama šampinjona

jedno pile

jedna žlica soli

½ žlice papra

dvije žlice ulja

2 poriluka

dvije žlice maslaca

jedna žlica limunovog soka

dvije žlice brašna

¼ l pileće juhe (kocka)

1/8 vrhnja za kuhanje

dvije žlice peršina

Postupak pripreme:

Pile izrezati na osam dijelova. S kožom okrenutom gore složiti u posudu, posoliti, popariti, preliti uljem. Staviti u pećnicu i ispeći da koža dobije lijepu hruskavu boju. Poriluk očistiti, izrezati na kolutiće, oprati i pustiti da se ocijedi. Gljive očistiti, usitniti i pirjati na maslacu minutu-dvije. Ocijediti u cjediljci, umiješati limunov sok, posoliti, popapriti i držati u poklopljenoj posudi. Masnoću u kojoj su se pirjale gljive lagano zagrijati, dodati brašno, zatim juhu i vrhnje. Ukuhati gušći sos i u njega dodati gljive i poriluk. Ostaviti pet minuta poklopljeno, provjeriti začine i dodati peršin. Sos preliti po piletini i držati pokriveno pet minuta.

Posluživanje:

Poslužiti uz francuski kruh, rižu ili kuhani krumpir. Dobar tek!

OSVJEŽAVAJUĆI SLADOLED OD GLJIVA I BRESKVI

OSVJEŽAVAJUĆI SLADOLED OD GLJIVA I BRESKVI
OSVJEŽAVAJUĆI SLADOLED OD GLJIVA I BRESKVI

OSVJEŽAVAJUĆI SLADOLED OD GLJIVA I BRESKVI

Potrebne namirnice:

gljive (lisičice, vrganji, judino uho),

breskva,

sladoled od vanilije,

čvrsti jogurt,

šećer,

cimet,

limunska metvica (za dekoraciju)

Postupak pripreme:

Na dno posude staviti narezane vrganje i lisičice i grančicu cimeta. Manje lisičice i judina uha ostaviti cijela. Breskve oguliti, isjeckati na komadiće, poredati po gljivama, te po vrhu posuti šećer. Staviti u pećnicu na 200°C cca. 20 minuta. Izvaditi iz pećnice, ukloniti prutić cimeta. Odvojiti nekoliko manjih lisičica (da se ukrasi vrh deserta) i judina uha. Ostatak dobro zgnječiti. Staviti u frižider na hlađenje. U veću posudu izmiješati sladoled od vanilije, čvrsti jogurt i malo šećera. Staviti u zamrzivač da se stegne.

Posluživanje:

Servirati na dno sladoled s jogurtom, potom zgnječene gljive i breskve. Na vrh staviti judina uha i manje lisičice. Ukrasiti limunskom metvicom. Dobar tek!

DELIKATESE SA TARTUFIMA

Domaći sir sa tartufima

IZRADA STRANICE ivanbudjinski@gmail.com © 2018 CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE GLJIVA "Russula" | Sva prava zadržana
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!