FUNGI FEST

Centar za istraživanje gljiva "Russula" je idejni začetnik Festivalakoji zajedno s Gradom Kutinom, Turističkom zajednicom grada Kutine i Javnom ustanovom Park prirode Lonjsko polje organizira krajem devetog ili početkom desetog mjeseca svake godine. Ova manifestacija obuhvaća širok spektar učesnika i zamišljena je kao spoj znanosti (mikologija, enologija i somelijerstvo, neformalno obrazovanje), zaštite okoliša (zaštita prirode i zaštita gljiva), kulture (slikarstvo, glazba), zdravlja, sporta i rekreacije (ljekovitost gljiva, boravkom u prirodi i šetnjama kroz staništa gljiva kao i pronalazak istih, utječe se na prevenciju zdravlja i zdravih navika), gospodarstva (razvoj turizma i proširenje turističke ponude, razvoj ugostiteljstva kroz proširenje ugostiteljske ponude - gljive), vještina (gljivarenje, kulinarstvo i gastronomija - sljubljivanje jela od gljiva i raznih vrsta vina i drugih napitaka, spravljanja novih jela od gljiva u gastronomskoj ponudi za razne menije kao i za menije vegetarijanca gdje je gljiva jedan od najvažnijih sastojaka) i zabave (okupljanje građana svih dobnih skupina, popularizacija gljivarstva i mikologije širim slojevima stanovništva na pristupačan i razumljiv način).

Prvi Festival gljiva je održan 15.10.2016. godine (preko 300 posjetitelja). Drugi FungiFest Festival gljiva i ljekovitog bilja je održan 30.09.2017. godine (preko 500 posjetitelja). Treći Festival gljiva je održan 29.09.2018. godine (preko 700 posjetitelja). Četvrti FungiFest je održan 28.09.2019. godine (preko 1.500 posjetitelja). Ovogodišnji jubilarni peti FungiFest će biti održan 26.09.2020. godine.

Sukladno situaciji, događanje u Repušnici smo prilagodili propisanim epidemiološkim mjerama i održali ga na otvorenom prostoru tijekom vikenda 26 - 27.9.2020. godine, tako da su oni koji su bili spriječeni doći u subotu 26.9. mogli posjetiti izložbu gljiva i u nedjelju 27.9. od 10:00 - 15:00 sati. Zbog pandemije, 2020. godine su izostali glazbeno-zabavni sadržaji, a izložbe gljiva i kreativnih radova postavljene su na otvorenom. Uz ugostiteljsku ponudu, posjetiteljima je bila dostupna i interaktivna izložba Diverterra. Svi posjetitelji su se prilikom posjete događanju pridržavali odluka i mjera Stožera civilne zaštite RH i svih epidemioloških preporuka za boravak na otvorenom.  

IZRADA STRANICE ivanbudjinski@gmail.com © 2018 CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE GLJIVA "Russula" | Sva prava zadržana
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!