KNJIGE (IZDAVAŠTVO)

Osnivač Centra za istraživanje gljiva "Russula" Matija Josipović je autor deset knjiga, koautor jedne i recenzent jedne knjige. Sedam knjiga je iz područja gljivarstva i mikologije, jedna iz kulinarstva i tri iz područja ornitologije i ornikulture. 


PODZEMNE GLJIVE POŽEŠKE KOTLINE I SLAVONSKOG GORJA je prva knjiga o podzemnim gljivama u Hrvatskoj. Koautori knjige su Matija Josipović i dr.sc. Ivica Samarđić, a recenzent je dr.sc. Željko Zgrablić. Knjiga je nastala kao zajednički projekt Centra za istraživanje gljiva "Russula" Novska, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Požega i Hrvatskog šumarskog instituta, Jastrebarsko.

Iz predgovora "... Izazov je tim veći što dosad nije bilo nikakvih sustavnih istraživanja te su sva saznanja rezultat entuzijazma autora ove knjige, individualnih spoznaja i istraživanja tijekom posljednjih godina.... Podzemne gljive u Hrvatskoj su relativno nepoznato i neistraženo poglavlje, zato nam je zadovoljstvo napraviti polazni pregled koji će započeti otkrivati njihov tajni svijet."

Za narudžbu ove knjige, molimo da se obratite elektronskom poštom na E-mail naznačen u kontaktima.

Knjiga GLJIVE ima 328 stranica na kojima će se ljubitelji gljiva upoznati s 300 vrsta gljiva. Fotografije i tekstovi koncipirani su tako da nude precizno promatranje i upoznavanje gljiva. Knjiga prikazuje jestive vrste gljiva koje se najčešće skupljaju ali i otrovnice, kao i smrtno opasne vrste gljiva, te neke vrste koje su po prvi put obrađene na ovim prostorima.Uz svaku vrstu pruža se detaljna tekstualna informacija o pojedinoj gljivi i fotografija koja je, najčešće, napravljena na samom staništu.Iznimke predstavljaju podzemne vrste gljiva koje su prikazane fotografijama koje nisu napravljene na staništu.

Knjiga GLJIVE je namijenjena i početnicima i naprednim gljivarima jer pruža detaljne opise i najnovije informacije o jestivosti, ljekovitosti a napravljena je po trenutno važećoj sistematizaciji.  

199,00 kn

"OČARAVAJUĆI SVIJET GLJIVA" - 496 stranica
Detaljan opis 450 vrsta gljiva sa fotografijama snjimljenim na  prirodnom staništu
Bogato ilustriran uvod - više od 60 ilustracija
Najnoviji podaci o znanstveno potvrđenoj ljekovitosti pojedinih vrsta gljiva
Novi znanstveni nazivi sa sinonimima
Najnoviji podaci o jestivosti
Razne zanimljivosti o gljivama


299,00 kn


"DOMAĆA JELA OD GLJIVA" - 232 strane sa preko 110 fotografija
199,00 kn
PRIRUČNIK ZA GLJIVARE I LJUBITELJE PRIRODE
PRIRUČNIK ZA GLJIVARE I LJUBITELJE PRIRODE
"PRIRUČNIK ZA GLJIVARE I LJUBITELJE PRIRODE" - 256 strana sa preko 250 fotografija

299,00 kn


"GLJIVE - VODIČ ZA PREPOZNAVANJE" - 320 strana sa preko 160 fotografija

49,00 kn

"GLJIVE - prepoznaj - uberi - pripremi - pojedi" - 132 strane sa preko 50 fotografija,
49, 00 kn


"VRGANJI - VRGANJEVKE" - 96 strana i 50 fotografija

49,00 kn

"LJEKOVITE GLJIVE" je prva knjiga o ljekovitim gljivama u Hrvatskoj, ima 128 stranica, format je 16,50 x 24 i mekog je uveza. 

39,90 kn + 25,00 kn poštarine

 Iz predgovora:

...Kad se dugi niz godina bavite istraživanjem gljiva, jedne iznimno zagonetne, složene i ogromne skupine živih organizama na Zemlji, najčešće si postavljate pitanje: "Što gljive govore nama ljudima, koje poruke nam šalju?"... kada se gljiva izvadi iz zemlje, to je samo plod velikog i složenog organizma pomoću kojega on širi svoje sjeme. Međutim, mi ne znamo što pobuđuje podzemni sustav ispusta da u određenom trenutku pusti gljive na površinu. Mi ne znamo zašto neke gljive rastu s jedne strane drveta, a druge s druge strane i ne znamo zašto neke od njih proizvode smrtonosne otrove, dok su druge ukusne ili ljekovite. Često ne možemo ni predvidjeti vremenski period njihovog razvoja jer gljive same odlučuju kada će izrasti... Drugim riječima, ne znamo o gljivama čak ni najosnovnije stvari... Iako većina ljudi gljive dijeli na otrovne i jestive, posebnost gljiva je i u njihovoj ljekovitosti, odnosno zdravlju koje daruju ljudima. Gljive su ogroman i nedovoljno iskorišten izvor mnogih moćnih lijekova jer sadrže širok spektar ljekovitih tvari koje bi se mogle koristiti za zdravlje ljudi. Nažalost, razni lijekovi od gljiva se konstantno smanjuju, a razlog je uništavanje šuma. Uništavanjem šuma, uništavamo i druge oblike života na Zemlji, uništavamo divan poklon koji nam je svijet podario, uništavamo ogroman prirodni laboratorij za proizvodnju lijekova - gljive...

Naručite knjigu

Sebi ili na poklon

PRILIKOM WEB NARUDŽBE OSTVARUJETE 10% POPUSTA

IZRADA STRANICE ivanbudjinski@gmail.com © 2018 CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE GLJIVA "Russula" | Sva prava zadržana
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!